Stengården.jpg

“Her dyrkes stort set alt hvad man kan dyrke på friland i Danmark."

Elisabeth og Jens Otto, ejere af Stengården

 

Stengården

Stengården er et blandet økologisk landbrug beliggende i Bregnerød mellem Birkerød og Farum og har været dyrket økologisk af Elisabeth og Jens Otto Rasmussen siden 1997. i dag producerer de æg fra fra 3000 høns, oksekød fra ca 20 køer  og så mindst 100 forskellige slags grøntsager -  hovedsageligt fra friland. Hønsene går i frugtplantagen, som indeholder ca 500 æbletræer af 17 forskellige sorter foruden lidt kirsebær, blommer, kvæder og ganske få pæretræer. Til gården hører 100 hektar jord som bruges til at dyrke korn og græs til høns og køer. På ca 5 hektar dyrkes grøntsagerne, som udover de helt almindelig som løg, kartofler, gulerødder og rødbeder også tæller grønne asparges, hestebønner, grønne bønner, bladbeder, alle typer af kål – og så en masse krydderurter. Der er også et areal med jordbær, hindbær, solbær, stikkelsbær og  ribs. Kort sagt – der dyrkes stort set alt hvad man kan dyrke på friland i Danmark.

Stengården har Danmarks største økologiske gårdbutik hvor alle de friske grøntsager og en stor del af æggene sælges direkte til kunderne. Butikken er et lille supermarked, hvor du kan købe alle slags økologiske madvarer – absolut et besøg værd.

Lidt om os: Elisabeth og Jens Otto (daglig tale  Otto) er begge født (i 1962) og opvokset på traditionelle landbrug med malkekøer,  grise og lidt høns.  Landmandslivet var dengang (som nu) hårdt og blev af os begge fravalgt som karriere. Vi er begge uddannet som kemiingeniører – og mødte hinanden på studiet. Vi købte Stengården i 1997 efter at vi havde fået 2 børn og begge havde job som kemiingeniører i københavnsområdet. Planen var at blive selvforsynende med mad, sælge lidt ved stalddøren – og så gå lidt mindre på arbejde.  Da vores tredje barn kom i 1998 blev Stengården til fuldtidsarbejdsplads for Elisabeth – og fra 2004 arbejde Otto også fuld tid hjemme. Gården har gået fra at være arbejdsplads for en person i 1997 – pasning af 35 malkekøer – til i 2019 at have fuldtidsbeskæftigelse for ca 8 mennesker – udover de mange frivillige fra hele verden, som er ved os i kortere eller længere perioder. Når vi skal til at dyrke grønt til Fællesgro – udvider vi selvfølgelig vores produktion.  Blandt andet bygger vi i år en simpel polytunnel – et plastikdrivhus – på 400 m2.