Stengården.jpg

“hos os dyrkes stort set alt hvad man kan dyrke på friland i Danmark"

Elisabeth og Jens Otto, ejere af Stengården

 

Stengården

Stengården er et blandet økologisk landbrug beliggende i Bregnerød mellem Birkerød og Farum. Stengården har været dyrket økologisk af Elisabeth og Jens Otto siden 1997 og producerer nu æg fra fra 3000 høns, oksekød fra 20 køer og mindst 100 forskellige slags grøntsager - hovedsageligt fra friland. Hønsene går i frugtplantagen, som indeholder ca 500 æbletræer af 17 forskellige sorter foruden lidt kirsebær, blommer, kvæder og ganske få pæretræer. Til gården hører 100 hektar jord som bruges til at dyrke korn og græs til høns og køer. På ca. 5 hektar dyrkes grøntsagerne, som udover de helt almindelig afgrøder som løg, kartofler, gulerødder og rødbeder også tæller grønne asparges, hestebønner, grønne bønner, bladbeder, alle typer af kål – og så en masse krydderurter. Der er også et areal med jordbær, hindbær, solbær, stikkelsbær og ribs. Kort sagt – der dyrkes stort set alt, hvad man kan dyrke på friland i Danmark.

Stengården har Danmarks største økologiske gårdbutik hvor alle de friske grøntsager og en stor del af æggene sælges direkte til kunderne. Butikken er et lille supermarked, hvor du kan købe alle slags økologiske madvarer – absolut et besøg værd.

Elisabeth og Jens Otto (daglig tale Otto) er begge født og opvokset på traditionelle landbrug med malkekøer, grise og lidt høns. Landmandslivet var dengang (ligesom nu) hårdt og blev fravalgt af dem begge som karriere. De er begge uddannede kemiingeniører – og mødte hinanden på studiet. De købte Stengården i 1997 efter, at de havde fået 2 børn og begge havde job som kemiingeniører i københavnsområdet. Planen var at blive selvforsynende med mad, sælge lidt ved stalddøren – og så gå lidt mindre på arbejde. Da deres tredje barn kom til i 1998 blev Stengården til fuldtidsarbejdsplads for Elisabeth – og fra 2004 arbejde Otto også fuldtid hjemme. Gården har gået fra at være arbejdsplads for en person i 1997 – pasning af 35 malkekøer – til i 2019 at have fuldtidsbeskæftigelse for ca. 8 medarbejdere – udover de mange frivillige fra hele verden, som er ved dem i kortere eller længere perioder.

Når Stengården skal til at dyrke grønt til FællesGro – udvider de deres produktion, ved blandt andet at bygge en simpel polytunnel – et plastikdrivhus – på 400 m2.

I løbet af høstsæsonen vil FællesGro arrangere gårdbesøg til Stengården.